هندبال ايران علاوه بر جهاني شدن در رده مردان و بانوان بزرگسال، در کمتر از يک ماه گذشته ۴ سهميه جهاني ديگر در تيمهاي پايه بانوان و ساحلي کسب کرده است.
به گزارش هفت چشمه به نقل از خبرگزاري تسنيم، فدراسيون هندبال ايران در کمتر از 10 ماه گذشته با اعتماد به بانوان و اعزام تيمهاي پايه به مسابقات قهرماني آسيا موفق شد 3 سهميه جهاني در بخش بانوان کسب کند. همچنين سهميه مسابقات جهاني در بخش مردان و دو سهميه جهاني در هندبال ساحلي موفقيتي بود که در هندبال رقم خورد تا اين رشته به يکي از پر افتخارات ترينهاي ورزش ايران تبديل شود.
نخستين صعود يک ورزش توپي بانوان به مسابقات جهاني با درخشش زنان هندباليست
تيم ملي هندبال بانوان کشورمان براي نخستين بار در تاريخ ورزشهاي گروهي و توپي بانوان ايران، علاوه بر صعود به جمع 4 تيم برتر رقابتهاي قهرماني آسيا، سهميه حضور در رقابتهاي جهاني اسپانيا را کسب کرد تا براي اولين بار روياي جهاني شدن بانوان هندبال ايران را محقق سازد.
مليپوشان کشورمان با برتري برابر کويت، فلسطين و اردن و سوريه شکست برابر ژاپن، به جمع 4 تيم پاياني مسابقات قهرماني آسيا صعود کرد. تيم ملي هندبال کشورمان در حالي موفق به کسب اين نتايج شد که تست کروناي عزتالله رزمگر مدير فني، خديجه قانع مربي و نشيمن شافعيان مشاور فني اين تيم مثبت اعلام شد و ايران در سه مسابقاه پاياني خود کادر فني را به دليل ابتلا به کرونا روي نيمکت نداشت و کادر فني از طريق تماس تلفني با پزشک و سرپرست تيم، بازيکنان را هدايت کردند.
بيست و پنجمين دوره مسابقات جهاني هندبال زنان براي اولين بار با 32 تيم و از 10 تا 28 آذر در اسپانيا برگزار شد. ايران در کنار نروژ، روماني و قزاقستان در گروه C مسابقات جهاني قرار گرفت و پس از سه شکست در دور اول و به پرزيدنت کاپ راه يافتند و پس از شکست برابر کامرون، آنگولا و ازبکستان در رده سي و يکم جهان ايستادند.
در اين مسابقات عملکرد انفرادي بازيکنان قابل قبول بود به طوري که فاطمه خليلي، دروازهبان کشورمان در اين مسابقات 2 بار به عنوان ارزشمندترين بازيکن زمين انتخاب شد و همچنين الناز قاسمي نيز با 9 گل در ديدار ازبکستان اين عنوان را براي خود ثبت کرد.
بعد از زنان، مردان هم جهاني شدند
بيستمين دوره مسابقات هندبال قهرماني آسيا و انتخابي مسابقات جهاني سوئد- لهستان از 28 دي تا 11 بهمن 1400 به ميزباني دمام عربستان برگزار شد. تيم ملي هندبال کشورمان در اين مسابقات در جايگاه چهارم ايستاد و هندبال ايران با قرار گرفتن در جمع 5 تيم پاياني، جواز حضور در مسابقات قهرماني جهان 2023 را کسب کرد.
شاگردان مانوئل فرناندز در دور مقدماتي رقابتهاي هندبال قهرماني مردان آسيا، در گروه B، با تيمهاي عربستان سعودي، استراليا و هند همگروه بودند و پس از شکست تمام حريفان در دور اول و با صعود از گروه خود به عنوان تيم نخست، در دور اصلي اين رقابتها، در گروه 2، با تيمهاي بحرين، عراق و کويت همگروه شد.
تيم ملي هندبال کشورمان در دور دوم ابتدا عراق را شکست داد و سپس در برابر کويت با گل دقايق پاياني سجاد استکي با نتيجه 27 بر 26 به برتري رسيد و به جمع 4 تيم پاياني صعود کرد.
يونس آثاري، محمدرضا اورعي، احسان ابويي، مجتبي حيدرپور، اميدرضا سرپوشي، محمد سياوشي، علي رحيمي کازروني، محمدرضا کاظمي، محمد کياني، ياسين کبيريان، کيارش طاهري، محمد غلامي، سجاد استکي، پويا نوروزينژاد، سيد مهدي موسوي، مهرداد صمصامي، افشين صادقي و حسين جهاني ترکب تيم ايران را در اين مسابقات تشکيل دادند. نکته قابل تامل در اين مسابقات اين است که لژيونرهاي نامدار کشورمان از جمله سعيد حيدريراد، محسن باباصفري، سعيد برخورداري، سيدعليرضا موسوي و همچنين اللهکرم استکي به دلايل مختلف از جمله مصدوميت، تيم ملي را در عربستان همراهي نکردند.
پيش از اين و در سال 2014 و در مسابقات بحرين ايران توانسته بود با کسب جايگاه سوم آسيا جواز حضور در مسابقات جهاني قطر را نيز به دست آورد و به اين ترتيب اولين حضور ايران در مسابقات قهرماني جهان رقم خورد و اينبار مليپوشان هندبال کشورمان براي دومين بار راهي مسابقات قهرماني جهان خواهد شد.
جهاني شدن دختران نوجوان و جوان با قهرماني و نايب قهرماني در آسيا
شانزدهمين دوره مسابقات هندبال قهرماني جوانان آسيا در بخش دختران از 16 اسفند ماه در آلماتي قزاقستان آغاز شد و در پايان اين مسابقات هندوستان با 6 امتياز و به دليل تفاضل گل بهتر نسبت به ايران قهرمان شد، تيم کشورمان با همين امتياز به عنوان نايب قهرمان بر سکوي دوم آسيا ايستاد و قزاقستان، ميزبان اين دوره از مسابقات در رده سوم قرار گرفت. ازبکستان و تايلند نيز در ردههاي چهارم و پنجم ايستادند. دختران جوان کشورمان با کسب جايگاه دوم مسابقات همراه هندوستان جواز حضور در مسابقات قهرماني جهان در اسلووني را کسب کردند.
نهمين دوره مسابقات هندبال قهرماني آسيا در رده دختران نوجوان نيز از 28 اسفند به ميزباني آلماتي قزاقستان و با حضور تيم هاي ايران، ازبکستان، قزاقستان، هند و سوريه آغاز شد و تيم ملي هندبال دختران ايران با 4 پيروزي و با 8 امتياز کامل به عنوان قهرماني اين مسابقات به کار خود پايان داد.
سيده ليلا حسيني، هديه ويسي، معصومه قنبري، هانيه کريمي، غزل عادلي، مرضيه قاراخاني، مبينا حسننژاد، مهربان بدوي، نگار زندهبودي، مائده شهبازي، سارا موسيزاده، هستي دوخايي، الناز يارمحمدي توسکي، آرزو بهمئي، فاطمه مريخ و شهرزاد نصوحي 16 بازيکن تيم ملي هندبال دختران ايران را تشکيل ميدهند.
شهرزاد نصوحي، نسترن گودرزي، زهرا فتوتي، فاطمه مريخ، فاطمه احمدي، شقايق چراغي، آسمان بدوي، الناز يارمحمدتوسکي، فريماه احمدي، مبينا حاج حيدري، هانيه شاه ويسي، نگين رحماني، صبا زنگنه، بهارزنگنه، هستي دوخايي و آرزوبهمئي مليپوشان کشورمان در رده نوجوانان بودند.
غلامعلي اکبرآبادي به عنوان مدير فني جوانان و نوجوانان، مهسا معتمدي و زهرا احمدينيا به عنوان مربي جوانان و فاطمه محمدخاني به عنوان مربي نوجوانان، آزاده گيلاني به عنوان سرپرست جوانان و مريم رضائيان به عنوان سرپرست نوجوانان و ندا اسدي به عنوان فيزيوتراپ کادر فني تيم جوانان و نوجوانان را تشکيل دادند.
شانزدهمين دوره مسابقات قهرماني جوانان و نوجوانان آسيا اگر چه با حضور 5 تيم برگزار شد اما از سطح بالايي برخوردار بود و همه تيمها با آمادگي کامل در تورنمنت حاضر شدند که رقابت نزديک ايران، قزاقستان و هندوستان براي کسب جايگاه قهرماني و کشيده شدن جايگاه تيمها به بازي پاياني در رده جوانان و همچنين نتايج نزديک ايران، ازبکستان و قزاقستان در رده نوجوانان نيز گواهي بر اين مطلب است.
موضوع دوم در مورد غيبت کره جنوبي و ژاپن است. بايد اشاره کرد که اگر کرهجنوبي و ژاپن هم در مسابقات حضور داشتند باز هم جوانان ما سهميه مسابقات جهاني را کسب ميکردند چرا که در اين شرايط سهميههاي بيشتري در اين مسابقات توزيع ميشد.
پس از جهاني شدن دختران جوان و نوجوان ايران و تاريخ سازي آنها، برخي رسانهها که بعضا رسانههاي خارجي هستند، کسب سهميه هند و ايران را فرصتي دانستند که در نبود کرهجنوبي و ژاپن در اين مسابقات براي ايران فراهم شده که در پاسخ به اين ادعا بايد گفت در اين دوره از مسابقات قهرماني جهان به منظور توسعه هندبال زنان، 32 تيم حاضر خواهند بود که سهم قاره آسيا 5 تيم است. کرهجنوبي و ژاپن از آسيا سهميه خود را مستقيما دريافت کردند، دو تيم نيز در مسابقات قهرماني آسيا مجوز را به دست آوردند و تيم پنجم هم توسط کنفدراسيون هندبال آسيا معرفي خواهد شد که به احتمال زياد قزاقستان خواهد بود. با اين شرايط اگر هم کرهجنوبي و ژاپن هم در مسابقات قهرماني جوانان آسيا حاضر ميشدند با توجه به افزايش تعداد سهميههاي آسيا، باز هم دختران ما جهاني ميشدند.
در اين دوره از مسابقات 13 کشور بحرين، هند، اردن، قزاقستان، کره جنوبي، کويت، ازبکستان، امارات، تايلند، فيليپين، سوريه و عمان اعلام آمادگي کرده بودند که به جز کرهجنوبي ساير تيمها حريفان قدرتمندي براي ايران نبودند و در نهايت تنها 5 تيمي که آمادگي داشتند در مسابقات حاضر شدند.
جهاني شدن هندبال ساحلي پازل افتخارات هندبال را تکميل کرد
هشتمين دوره مسابقات هندبال ساحلي مردان آسيا و دومين دوره مسابقات هندبال ساحلي قهرماني نوجوانان آسيا از تاريخ 2 تا 8 فروردين ماه 1401 و با حضور 6 تيم ايران، هند، قطر، عمان، ويتنام و فيليپين در بخش بزرگسالان و ايران، هند، قطر، پاکستان، اردن و افغانستان در بخش جوانان در تهران برگزار شد. دو تيم برتر مسابقات بزرگسالان و سه تيم برتر مسابقات نوجوانان جواز حضور در مسابقات جهاني هندبال ساحلي که در ماه ژوئن در يونان برگزار ميشود را کسب کردند.
در پايان اين مسابقات در بخش بزرگسالان تيم ملي هندبال کشورمان با سه پيروزي برابر ويتنام، فيليپين و قطر و شکست برابر عمان بر سکوي قهرماني ايستاد، قطر بر سکوي دوم ايستاد و عمان سوم شد. قهرماني ايران در حالي رقم خورد که قطر در پنج دوره گذشته قهرمان بي چون و چراي مسابقات هندبال ساحلي قهرماني آسيا بوده و پر افتخارترين تيم آسيا است. عمان نيز بعد از 5 دوره نايب قهرماني و ناکامي برابر قطر اين بار اميدوار بود که در تهران بر سکوي قهرماني بايستد.
در بخش نوجوانان نيز مليپوشان کشورمان با شکست تمام رقباي خود قهرمان شد، اردن در جايگاه دوم ايستاد و قطر بر سکوي سوم ايستاد. به اين ترتيب هندبال ساحلي ايران در رده بزرگسالان و نوجوانان هم جهاني شد تا پازل افتخارات هندبال ايران در نخستين روزهاي سال 1401 تکميل شود.
حرف آخر
فدراسيون هندبال با حضور رئيس جوان خود و با توجهاتي که به تيمهاي پايه و به خصوص بخش بانوان داشت موفق شد تا مسير جهاني شدن هندبال زنان را فراهم کند. به جرات ميتوان گفت که در سال گذشته و در شرايطي که شيوع ويروس کرونا اعزام تيمهاي پايه به خصوص در بخش زنان را به حداقل رسانده بود و اعزامها در رشتههاي تيمي بيشتر معطوف به رده بزرگسالان و بيشتر در بخش مردان بود، در هندبال تمام تيمهاي بانوان در هر سه رده سني به مسابقات قهرماني آسيا اعزام شدند. اين در حالي است که در شرايط اقتصادي فعلي اعزام رشتههاي تيمي منوط به صرف هزينههاي زيادي است. به طوري که عليرضا پاکدل رئيس فدراسيون هندبال در اين باره به تسنيم گفت: "ما 10 ميليارد تومان يعني يک و نيم برابر بودجهاي که بخشي از آن را هم به ما ندادند، براي اين اعزام سه رده سني بانوان هزينه کرديم. به اين هزينهها، اعزام ردههاي سني آقايان، ساحلي اردوهاي ملي، هزينههاي جاري فدراسيون و پرداختي به استانها را هم اضافه کنيد.
وي افزود: رشتهاي با اين حجم اعزام و با اين تعداد تيمهاي ملي در ساحلي و سالني و داشتن 12 تيم ملي اگر بخواهد در مسير فعلي حرکت کند بايد مورد توجه و حمايت قرار بگيرد به خصوص در بحث مالي. اينکه ما اسپانسر آورديم و در همه ردههاي سني بانوان اعزام انجام داديم نبايد باعث شود توجهات به اين رشته کمتر باشد. بايد يادآوري کنم که امروز با توجه به شرايط موجود در سال 1401 بيش از 100 اردوي ملي براي همه ردههاي سني نياز داريم. متاسفانه کاسه بودجه هندبال از اول کوچک گرفته شده است."
در پايان بايد اين نکته را يادآوري کرد که هندبال ايران امسال برنامه فشردهاي را دارد و در نخستين گام بايد اردوهاي خود را در تمام ردهها در بخش ساحلي و سالني آغاز کند و تدارکات لازم را براي حضور تيمهاي هندبال نوجوانان و جوانان دختر در مسابقات جهاني گرجستان و اسلووني، تيم هندبال بزرگسالان در مسابقات جهاني سوئد- لهستان و تيمهاي ساحلي بزرگسالان و نوجوانان در مسابقات جهاني يونان را فراهم کند. در کنار آن بايد به اعزام تيم زنان و مردان به بازيهاي کشورهاي اسلامي و مردان در بازيهاي آسيايي هانگژو اشاره کرد که حضور موفق در اين رويدادها نيز نيازمند فراهم کردن تدارکات خوب از سوي فدراسيون است و مطمئنا بودجه حدود 9 ميليارد توماني براي اين حجم از برنامههاي هندبال کافي نيست و لازم است تا وزارت ورزش و کميته ملي المپيک در اين امر در کنار هندبال باشند تا در مسيري که هندبال امروز آغاز کرده است در آينده نزديک به سکوهاي برتر آسيا و جهان ختم شود.
انتهاي پيام/570ه